miercuri, 13 februarie 2019

Andreea și Efrem, doi frați vindecați de Sfântul Efrem


În general, oamenii povestesc vrute și nevrute, dar le vine greu sau chiar uită să mărturisească ajutorul primit de la Dumnezeu prin Maica Domnului și Sfinții Săi. Sau poate nu orice minune poate fi descrisă în cuvinte... Mie, de exemplu, mi-au trebuit cinci ani să-mi “amintesc” și să aștern pe hârtie povestea primului ajutor pe care l-am primit de la Sfântul Efrem cel Nou. 

Sfântul Efrem cel Nou m-a ajutat să-mi iau examenul de licență

Totul a început în anul 2008, când mă aflam în ultimul an de facultate și am început să mă pregătesc pentru examenul de licență. Tocmai mi se născuse primul copil, așa că îmi era destul de greu să mă apuc de învățat. Iar examenul nu era deloc ușor – presupunea atât test scris, cât și oral. Eram prieteni de familie cu un preot, iar doamna preoteasă mi-a dat într-o zi o hârtie, o pagină scoasă la imprimantă, cu o fotografie a unui Sfânt. Mi-a spus că este Sfântul Efrem cel Nou și mi-a recomandat să îi citesc viața și să mă rog lui, iar Sfântul mă va ajuta la examen. 

La vremea respectivă aveam 23 de ani și de abia “descoperisem” biserica, așa că nu am ținut cont de sfatul ei. Nu auzisem niciodată de acest Sfânt, nu îmi părea interesant numele de “Efrem” și nici măcar nu voiam să cunosc alți Sfinți, având în vedere că începusem de curând să fac pași către cele duhovnicești. Așadar, am lăsat poza într-un sertar uitat de lume, pentru că nu am vrut totuși, să o arunc. 

A trecut timpul, am dat examenul de licență, dar nu am promovat. După alte șase luni, m-am prezentat din nou și iar am picat. Mă gândeam deja să renunț. După mai bine de un an, am găsit “întâmplător” poza Sfântului Efrem cel Nou, cea dăruită de doamna preoteasă. Mi-am zis: “Bine, hai să văd ce este cu acest Sfânt! Ce are așa de special?” Am citit rapid pe internet viața sa, m-a impresionat foarte tare și am cumpărat imediat o carte cu Sfântul. 

Când m-am dus să susțin pentru a treia oară examenul de licență, am luat acea fotografie imprimată cu mine și… nu numai că am trecut examenul, dar am luat și notă mare. 

Am uitat repede că Sfântul Efrem mi-a sărit degrabă în ajutor 

Cum era de așteptat, tipic omenesc, am dat uitării ajutorul Sfântului. Ba mai mult decât atât, am socotit că a fost o simplă coincidență până la urmă, deci nu un sprijin venit de la Sfântul Efrem cel Nou. Vi s-a întâmplat vreodată? Să încercați să minimalizați sprijinul pe care Dumnezeu vi l-a oferit prin mijlocirea Maicii Domnului și a Sfinților săi?! Când ne este greu plecăm cu ușurință genunchii la rugăciune, dar după aceea… Nu după mult timp, am fost în vizită la mătușa mea, care ne-a dăruit o carte și o iconiță. Mare mi-a fost uimirea să văd că erau amândouă, cu Sfântul Efrem cel Nou și am luat această întâmplare ca pe o confirmare a faptului că am luat licența, doar pentru că m-a ajutat acest Sfânt. 

O contabilă ar fi ajuns la închisoare, dacă nu ar fi ajutat-o Sfântul Efrem

Darul mătușii mele, icoana și cartea venea de fapt din partea unei colege de serviciu a acesteia, care trecuse printr-un mare necaz din care scăpase cu ajutorul Sfântului Efrem cel Nou. Vă spun povestea ei, pe scurt. 

Femeia, contabilă de profesie, se pregătea de închiderea anului fiscal și nu găsea o factură foarte importantă, care avea o valoare foarte mare, în jur de câteva miliarde de lei vechi. A căutat-o de zeci de ori peste tot, dar factura nu era de găsit. Deși doamna respectivă era serioasă și respectată, a fost acuzată de furt, trimisă în judecată și urma să își piardă serviciul și libertatea. Fiind disperată, fără speranță, biata femeie a auzit de la cineva că există un Sfânt grabnic ajutător: Sfântul Efrem cel Nou. A citit despre el și s-a rugat cu inima zdrobită, mai ales că se știa nevinovată. În ultima zi de muncă, pregătindu-se să părăsească firma la care lucrase peste douăzeci de ani, în timp ce își strângea toate lucrurile personale, a deschis sertarul biroului, pentru a se asigura că nu a uitat nimic și… surpriză! A apărut ca prin minune, “factura misterioasă”. Bineînțeles că deschisese acel sertar de foarte multe ori până atunci, în căutarea documentului care ar fi absolvit-o de orice vină. Pentru ea a fost clar că, pur și simplu, Sfântul Efrem cel Nou a pus factura în sertar. Totul s-a terminat cu bine, doamna a scăpat de închisoare și a rămas să lucreze în aceeași companie. 

Ca mărturie și ca dovadă de vie recunoștință, a cumpărat multe icoane și cărticele cu viața Sfântului cu gândul de-a le împărți la cât mai mulți oameni, pentru a face cunoscut ajutorul pe care l-a primit. În acest fel am intrat și eu în posesia cărții și a icoanei. 

Sfântul Efrem a schimbat diagnosticele fetiței noastre 

Eram deja convins că Sfântul Efrem cel Nou e un mare făcător de minuni, când Andreea, fetița noastră în vârstă de aproape patru ani - născută chiar de Sfântul Andrei - a leșinat din senin. Am dus-o de urgență cu salvarea la spital. Acolo a primit mai multe diagnostice grave: întârziere de vorbire, întârziere intelectuală cu doi ani față de vârsta sa, fiind chiar suspectă de epilepsie și lichid la creier. 

Pot spune că am gustat Iadul, în clipele acelea! Atât eu, cât și soția mea am fost dărâmați, simțindu-ne fără speranță, mai ales că situația noastră financiară era modestă. Sincer, credeam că fetița noastră va muri, având toate aceste suferințe. Însă duhovnicul meu m-a liniștit și m-a sfătuit să mă rog Măicuței Domnului și Sfântului Efrem cel Nou, astfel încât Dumnezeu să facă așa cum e mai bine pentru Andreea: fie să o ia la Cer, fie să o vindece! 

Fetița a purtat în permanență o căciuliță care a fost atinsă de racla Sfântului Efrem din Nea Makri 

M-am rugat zilnic la Sfântul Efrem cel Nou și la Sfânta Xenia. Citeam Paraclisul Sfântului și așteptam analizele finale, de la un alt spital. Încurajat de ceea ce am citit în cărțile despre viața și minunile Sfântului, i-am promis că, dacă îmi va ajuta fiica, voi accepta să mai facem un copil care se va numi “Efrem”, dacă va fi băiat. Apoi, cu speranța în suflet, am trimis o căciulă de-a fetiței mele, prin curier rapid, în Grecia, la Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou din Nea Makri. În plic, pe lângă căciuliță, am atașat un document de retur preplătit și am pus o scrisoare redactată în engleză și greacă, explicând pe scurt problema și rugând măicuțele de acolo să atingă căciula de racla cu sfintele moaște ale Sfântului Efrem cel Nou și apoi să o trimită înapoi.

Am primit căciula și niște ulei sfințit de la candela Sfântului, iar fetița a purtat-o tot timpul pe cap. În ziua primirii rezultatelor la analize, mare surpriză: au ieșit toate bune, inclusiv investigația făcută la tomograf. Doctorul a fost cu adevărat uimit. Cu o săptămână înainte, Andreea era suspectă de epilepsie, retard, lichid la creier și multe altele, iar după ajutorul Sfântului Efrem cel Nou, totul a fost perfect. Ea nu mai avea nimic! Mare minune! 

Acum fetița e la școală, în Canada și vorbește bine româna și franceza, dar cunoaște și puțină engleză. O, Sfinte Mare Mucenice Efrem!

O promisiune respectată 

Nu ne-am uitat promisiunea pe care am făcut-o față de Sfântul Efrem cel Nou, aceea de-a mai face un copil pe care să-l numim Efrem și pe care să-l îndrumăm, dacă va fi Voia lui Dumnezeu, astfel încât să devină preot. Am început să îi citesc Paraclisul și, după nici o lună, soția mea a rămas însărcinată. După alte trei luni am aflat că vom avea un băiat. În aceeași perioadă, am primit și acceptul de emigrare în Canada. 

Patru medici ne-au recomandat să renunțăm la copil 

Dar ispitele nu au întârziat să apară… Au fost probleme mari cu sarcina. Doctor ginecolog ne-a spus că soția mea avea toxoplasmoză, o infecție extrem de puternică și că trebuie să facă avort de urgență, pentru că altfel, viața ei era pusă în pericol. Ne-a trimis la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, la o comisie de trei medici specialiști, pentru un control mai amănunțit, dar, din păcate, și ei au depistat că în organismul mamei există aceeași infecție, iar din acest motiv au propus întreruperea sarcinii de urgență. 

Sincer să fiu, nu am fost foarte speriat, deoarece aveam deja experiența cu Sfântul Efrem Cel Nou, care ne ajutase atât de mult cu fetița noastră. Am stat de vorbă cu duhovnicul noastru care ne-a sfătuit să păstrăm sarcina, deoarece vom primi mare binecuvântare de la Dumnezeu, indiferent cum se va naște copilul. 

Ne-am întărit foarte tare și am păstrat copilul, punându-ne toată nădejdea în Dumnezeu și în Sfântul Efrem cel Nou. Foarte multă lume ne-a judecat pentru decizia noastră, dar noi știam că este copilul mijlocit de Sfântul, așadar va primi ajutor de la el. Eram încurajați chiar de cuvintele citite în Acatistul său, unde sunt menționați un preot și soția lui care au decis să păstreze o sarcină periculoasă, pentru că era un copil promis Sfântului Efrem și în final totul a fost bine. 

După câteva zile am ajuns la consultație la o doctoriță specialistă în boli infecțioase. De fapt, Dumnezeu și Sfântul Efrem cel Nou ne-au scos-o în cale. Ea ne-a dat speranțe, spunându-ne că există o analiză foarte costisitoare, care se face doar în Germania și poate stabili când a survenit infecția în organismul mamei. În funcție de rezultat, exista șansa ca sarcina să poată fi dusă la bun sfârșit. Bineînțeles că nu am avut bani pentru analiza respectivă, dar am primit iarăși ajutor de la Domnul. În lipsa noastră, preotul duhovnic a făcut apel în biserică pentru a fi ajutați de ceilalți enoriași. S-au strâns banii, am făcut investigația și, bineînțeles, Sfântul Efrem cel Nou și-a făcut iar simțit ajutorul. Analiza a ieșit bine, iar soția mea a născut fără probleme. 

Între timp am emigrat în Canada, totul a mers ca pe roate, iar băiețelul nostru este perfect sănătos. A fost botezat aici, într-o mănăstire românească, de către episcopul român al Canadei. Sfântul Efrem cel Nou ne-a fost alături și la această Sfânta Taină a Botezului, deoarece într-un colț al mănăstirii i-am zărit icoana și o mică raclă în care se afla papucelul său. 

Acum, micul Efrem are trei ani și jumătate, este sănătos, vorbește română, franceză și un pic de engleză, ceea ce ne-a dovedit încă o dată că atunci când ceva este cu neputință la oameni, fie ei și medici specialiști, este posibil la Dumnezeu! 

Până va ajunge copilul nostru el preot, Sfântul Efrem mi-a mai făcut o bucurie. M-a ajutat să mă înscriu eu, inginer informatician de meserie, la Facultatea de Teologie. M-a înscris la cursuri chiar un mitropolit din România și tot el mi-a plătit și prima taxă. Cât de frumos poate lucra Bunul Dumnezeu! Slavă Domnului pentru toate!

Marius Constantin, Montréal, Canada (iunie 2018) 

Un comentariu:

  1. Bunul dumnezeu sa te aipa sub ocrotirea lui ,intreaga ta famigli,,fiica andreea,fiul,David,sotia Andra,si bunul dumnezeu sa binecuvinteze,preotul duhovnic,preasfintiii PARINTI care au contribuit pt.ajutorul,material,moral,emotional,dumbezeu sai binecuvinteze si sa le rasplateasca ,dupa marea mila,indurarea bunului dumnezeu,treimea sfinta.

    RăspundețiȘtergere