miercuri, 7 mai 2014

Sfântul Efrem cel Nou, ocrotitorul familiei mele

Autor: Iuliana, București
La mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou din Nea Makri, Grecia
Suntem în aprilie 2014 și a trecut un an si jumătate de când  l-am cunoscut pe Sfântul Efrem cel Nou, timp în care m-a ajutat imens, iar eu mi-am tot promis că dau marturie în scris despre toate minunile pe care le-a facut pentru mine si familia mea. Dar, din cauza delăsării, nu am reușit să fac acest lucru până acum, ceea ce regret. Pe de altă parte însă, sunt sigură că Sfântul nu este supărat pe mine, pentru că totuși  am povestit de fiecare dată cunoscuților mei despre fiecare minune ce mi s-a întâmplat.

Cum l-am cunoscut pe Sfantul Efrem cel Nou - octombrie 2012
Modul în care l-am cunoscut pe Sfântul Efrem cel Nou mie mi se pare minunat, chiar dacă unora li se poate părea o simplă întâmplare.
În octombrie 2012, cu vreo zece zile înainte de ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou (27 octombrie), când am aflat că vor fi aduse moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina la București, m-am bucurat imens și am simtit o dorință mare de a reciti cartea cu minunile Sfântului Nectarie făcute în Romania. Eu nu mai aveam această carte, deoarece, deși am avut mai multe exemplare, le-am dăruit pe toate. Așa că am rugat-o pe prietena mea, Coca, să mi-o aducă, pentru a citi din ea.
Pe lângă acea carte alcătuită de Ciprian Voicilă, prietena mea mi-a adus și o broșură "Sfântul Efrem cel Nou - Marele Mucenic și Tămăduitor" - Tipografia NEKTARIOS - Botosani.
În paralel cu cartea despre minunile Sfântului Nectarie, am început să citesc și din broșurica  "Sfântul Efrem cel Nou - Marele Mucenic și Tămăduitor" și m-am simțit pe loc foarte apropiată de acest Sfânt, despre care, spre rușinea mea, nu auzisem până atunci. Am înțeles din ceea ce scria acolo că acest Sfânt este mare făcător de minuni. 
În noaptea în care am citit la culcare broșura, am visat numai despre Sfântul Efrem cel Nou, se făcea că spuneam tuturor despre el. La un moment dat, m-am trezit cu o durere acută de stomac, cred că mâncasem niște tocătură și mi-a picat greu, și așa, trezită din somn, mi-a venit să mă rog Sfântului Efrem cel Nou pentru a-mi trece durerea, iar în mai puțin de trei minute nu m-a mai durut stomacul și am putut adormi la loc.
Într-o după-amiază, citind din cartea lui Ciprian Voicilă cu minunile Sfântului Nectarie, am găsit la sfârșitul ei, la NOTA EDITORULUI (pe care nu știu ce mi-a venit să o citesc, că doar nici nu terminasem cartea, dar ceva m-a îndemnat să mă duc exact la pagina aceea de la sfârșit), următorul pasaj: "Așa cum la Mănăstirea Nea Makri din Grecia apar periodic noi și noi volume cu alte minuni ale Sfântului Nou Mucenic Efrem, tot așa credem că și în țara noastră s-ar putea tipări mai multe cărți despre lucrarea Sfântului Nectarie și al altor sfinți."
Citind acest lucru, am simtit pe loc în suflet că acest Sfânt  mi-a fost făcut cunoscut de Sfântul Nectarie. Eu, cerând prietenei mele cartea cu Sfântul Nectarie, ea mi-a dat si aceasta broșură despre Sfântul Efrem cel Nou.
Într-o altă dupa-amiaza, am citit Paraclisul Sfantului Efrem cel Nou si am adormit la pranz, visand iar ceva despre acest Sfant. Se facea ca aveam o problema in zona genitala si trebuia sa fiu operata, iar Sfantul Efrem era cu mine in sala de operatie si parca ma asigura ca totul va fi bine. Nu am legat de nimic acest vis, intrucat in toamna anului 2012 nu stiam ca am o problema ce va necesita operatie. Dar despre acest lucru voi povesti mai pe larg in cele ce urmeaza. 
Incet-incet am inceput sa simt o evlavie deosebita fara de acest Sfant si tare mult imi doream o icoana cu el, dar nu stiam de unde sa o cumpar. Multa lume inca nu auzise de el, nici chiar la bisericile pe la care mergeam.
De asemenea, nu stiam daca moastele acestui Sfant se gaseau doar in Grecia, sau au fost aduse cumva particele si in Romania, deoarece tare as fi vrut sa merg si sa ma inchin la ele.
Icoana Sfantului Efrem cel Nou - noiembrie 2012
Dorinta mea de a avea o icoana cu Sfantul Efrem mi-a fost indeplinita parca tot de Sfantul Nectarie, deoarece, stand sa ne inchinam moastelor sale de la Manastirea Radu Voda, cu ocazia praznuirii din data de 9 noiembrie, la corturile cu obiecte bisericesti am gasit o icoana a Sfantului Efrem, precum si o carte cu minunile facute de el : "Sfantul Mare Mucenic si Cuvios Efrem cel Nou - Marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre".
Dupa vreo saptamana de la cumpararea icoanei, sotului meu i-a venit ideea sa punem candela pe care o ardem aproape zilnic in casa, in fata icoanei Sfantului.
Primele minuni ale Sfantului Efrem cel Nou in casa noastra - noiembrie - decembrie 2012
1) Dupa cateva zile de la asezarea candelei in fata icoanei Sfantului Efrem, citind in cartea cu minunile sale ca lumea se da cu ulei de la candela pentru a se vindeca de diverse afectiuni, am luat si eu pe deget ulei din candela si mi-am dat la subratul stang unde, de mai bine de jumatate de an, aveam niste bubite.  Acestea nu imi treceau nicicum. Erau ca niste cosulete, care se mai rupeau cand ma epilam si imi curgea sange si se faceau la loc. Sau ca niste negi mai mici, nu stiu cum sa le descriu, dar oricum, nu asta e important. Oricum, mi-era si frica sa ma rad cu lama, ca sa nu le tai. Mi-era frica sa ma epilez cu ceara ca se rupeau si sangerau.
Dupa ce mi-am dat cu ulei de la candela, am avut o eruptie de bubite, dupa care au disparut toate ca prin minune si nu au mai reaparut deloc pana in ziua de astazi (aprilie 2014).
2) Intr-o noapte, pe sotul meu il avertizasera de la serviciu ca li se va da alarma. El fusese toata ziua la munca, se intorsese pe la ora 19 obosit si infrigurat si nu avea niciun chef sa plece noaptea de acasa iar, daca se dadea alarma. Ne-am rugat la Sfantul Efrem, despre care intre timp am citit si pe internet ca e super-grabnic ajutator, si Slava Domnului ca nu li s-a dat alarma, asa ca a dormit linistit toata noaptea. De dimineata am facut o rugaciune de multumire catre Sfantul.
Tin sa precizez ca de atunci si pana in prezent, ori de cate ori s-a dat alarma la serviciul sotului meu, s-a intamplat in asa fel incat el nu a fost chemat de acasa, din diverse motive. Adevaratul motiv este, insa, ajutorul Sfantului Efrem cel Nou.
3) Citind acatistul si rugaciunile catre Sfantul Efrem cel Nou, am inteles ca este si un mare ocrotitor al copiilor si ajutator al parintilor. In acea perioada, baiatul nostru, Andrei, adolescent, elev in clasa a opta, trecea printr-o stare care pe mine incepuse sa ma ingrijoreze, cu toate ca imi spuneam ca poate fi specifica varstei sau ca poate fi din cauza examenului ce urma pentru intrarea la liceu. Era mai tot timpul inchis in sine, nervos, stresat, cu toate ca el de felul sau este un copil deschis, glumet. Nu ii puteam intra in voie cu nimic. Cum venea de la scoala, se inchidea in camera lui si nu prea comunica cu noi. 
M-am rugat Sfantului Efrem cel Nou sa ma ajute sa devin o mama mai buna, sa ma sfatuiasca ce sa fac pentru a putea intra in sufletul lui Andrei, pentru a-l face sa se deschida si sa ne spuna ce il apasa. Simteam ca motivul starii sale este ceva mai mult decat examenul de capacitate sau pubertatea.
Ei bine, la cateva zile dupa ce m-am rugat, de ziua Sfantului Andrei, s-a intamplat minunea. Pornind de la o mica neintelegere intre mine si baiat, sotul meu a reusit sa il faca sa marturiseasca ce il streseaza cu adevarat pe Andrei. De atunci lucrurile au intrat in normal, Slava Domnului! 
4) Ce sa va mai spun? De multe ori i-am cerut ajutorul Sfantului Efrem si m-a ajutat. In decembrie 2012, cand eram la casa de vacanta de la Valcele, m-a luat o durere de masea, de nu mai puteam manca pe partea respectiva. L-am rugat pe Sfantul sa ma lase durerea si pana a doua zi sa nu mai am nimic, pentru ca nu am chef sa ajung la dentist. Bineinteles ca rugaciunea mi-a fost ascultata. Durerea s-a stins incet-incet, iar pana dimineata nu am mai avut nimic. Si nici pana in ziua de azi…
5) Tot citind din cartea cu minuni facute de Sfantul, am realizat ca eu l-am cunoscut cand aveam varsta de 42 de ani, exact atat cat avea Sfantul cand a adormit intru Domnul. Tot in cartea scria ceva de data de 21 decembrie, care este ziua mea de nastere, cum ca in calendarul pe stil vechi ar insemna data de 3 ianuarie, si anume, ziua cand se praznuieste descoperirea moastelor Sfantului. M-am bucurat mult sa aflu de aceste mici legaturi cu Sfantul meu drag.
Intamplari minunate din timpul unei delegatii prin tara - ianuarie 2013
Ma aflam impreuna cu sotul meu intr-o delegatie la Arad si ne cazaseram intr-un hotel dragut. Dupa ce am ajuns aseara in camera si m-am uitat pe geam, am constatat cu mare bucurie ca suntem vecini cu o bisericuta. Cand ne-am cazat nu am stiut acest lucru, deoarece intrarea in hotel este din alta strada fata de cea pe care se afla biserica respectiva.
Ei bine, a doua zi de dimineata dimineata, pe la ora 8, m-am trezit din somn brusc, deoarece facusem o miscare gresita in somn si m-a apucat instantaneu o durere din ceafa pana in cap, de parca o simteam si in creier. E ca aceea care nu te mai lasa sa misti gatul cateva zile dupa ce se declanseaza.
Bineinteles, gandul m-a dus direct la Sfantul Efrem cel Nou, pe care il chem in ajutor ori de cate ori am vreo problema, chiar daca acest lucru se intampla si noaptea. Imi pusesem de cu seara o iconita mica, plastifiata cu Sfantul pe noptiera de langa pat. Am intins mana spre noptiera, am luat iconita si mi-am pus-o in dreptul locului foarte dureros, rugandu-l fierbinte pe Sfantul Efrem cel Nou sa imi ia durerea, caci nu mai puteam nici sa dorm, nici sa misc capul cum trebuie.
Exact in acel moment, a inceput sa bata clopotul la bisericuta vecina, lucru ce m-a uimit. Adica, indata ce l-am chemat in gand pe Sfantul, clopotul a inceput sa bata, confirmandu-mi parca prezenta Sfantului meu drag. Cel mai uimitor lucru a fost ca indata ce am pus iconita la locul dureros, am simtit efectiv cum MI SE IA DUREREA CU MANA. In cateva secunde am putut misca fara nicio durere gatul si capul, durerea disparand ca prin minune. Si culmea, exact in acelasi moment s-a oprit si clopotul la biserica!!! Toata treaba a durat cateva zeci de secunde.
N-am mai putut adormi la loc de bucurie si de uimire si l-am trezit si pe sotul sa ii povestesc minunea. Dupa rugaciunile diminetii, am citit si rugaciunea de multumire catre Sfantul Efrem cel Nou.
Dupa ce am luat micul dejun, am intrat cu sotul in bisericuta, pentru a multumi Domnului pentru toate aceste lucruri minunate. Dupa ce ne-am rugat, preotul, care avea ceva treaba, ne-a retinut pentru a ne mirui si stropi cu agheazma. Cand sa iesim din biserica, am zarit in partea dreapta un locsor unde se aflau mai multe icoane si am crezut ca sunt si ceva moaste. Ne-am intors din drum sa vedem ce este acolo. Si m-am mirat tare de tot, mi s-a facut efectiv pielea de gaina cand am vazut ca, printre cateva icoane ale Mantuitorului, Maicii Domnului se afla si ICOANA SFINTEI MUCENITE IULIANA, ocrotitoarea mea.
Sunt multe sfinte cu acest nume: Sfanta Iulia, Sfanta Iuliana din Lazarevo, dar aceasta era SFANTA MUCENITA IULIANA, cea care se serbeaza exact pe 21 decembrie, cand este ziua mea de nastere. In 43 de ani de viata, este pentru prima data cand vad o icoana cu aceasta sfanta, la care ma rog din cand in cand, fiind protectoarea mea. Si slava Domnului, am umblat pin destule biserici si manastiri, dar niciodata nu am gasit o astfel de icoana. Daca ar fi fost de vanzare, as fi cumparat-o.
Un lucru mi-a fost clar: Dumnezeu, prin Sfintii Sai, ne ocroteste si ne indreapta pasii acolo unde ne este de folos pentru suflet.
Am plecat la treburile noastre cu o bucurie duhovniceasca in suflet, greu de descris! Mai toata ziua am vorbit cu sotul meu despre aceste lucruri minunate.
Pe la ora 16, spunandu-mi ca are si el o durere la gat de cateva zile, i-am pus si lui iconita cu Sfantul Efrem cel Nou pe locul dureros si m-am rugat fierbinte sa faca si cu sotul meu o minune in a-i lua durerea. Voiam pe de o parte sa il scap de suferinta fizica, iar pe de alta parte sa simta efectiv pe pielea lui cat de mare este puterea acestui Sfant. Si MINUNE: durerea i-a disparut! Sotului meu nu ii venea sa creada, deoarece de cateva zile isi misca destul de greu gatul.
Papucelul Sfantului Efrem cel Nou - Biserica Studentilor din Cluj - ianuarie 2013
Pe 9 ianuarie 2013, mergand dinspre Alba Iulia spre Turda, am vazut un indicator cu Manastirea Rameti, despre care, CULMEA, citisem un pic cu o seara in urma in cartea cu minunile Sfantului Efrem cel Nou. Zicea in carte o doamna ca la aceasta manastire a gasit o carticica cu minunile Sfantului si de atunci il indrageste si primeste ajutor de la el.
L-am rugat pe sotul meu sa facem un ocol de 18 km pentru a ajunge la manastire si nu ne-a parut rau, pentru ca peisajul din Muntii Apuseni, la poalele carora se afla aceasta manastire, este superb. In drum spre manastire, mi-am amintit ca la Cluj, unde innoptam in acea seara, se afla o bisericuta unde exista un papuc de-al Sfantului Efrem cel Nou, daruit de maica stareta a manastirii NEA MAKRI din Grecia unui grup de pelerini romani din Cluj.
Va dati seama ca a doua zi, pe 10 ianuarie, am fost la aceasta bisericuta.
Din cate stiam, la acea vreme in nicio biserica din tara nu mai erau moaste sau vesminte de ale Sfantului Efrem cel Nou, decat la Cluj.
As fi vrut neaparat sa ne inchinam papucului Sfantului Efrem cel Nou, dar stiam ca este pastrat in altar si este scos la diverse ocazii. In stanga altarului se afla icoana Sfantului, cu o candela in fata arzand si m-am rugat fierbinte sa ne ajute sa reusim sa sarutam papucul sau. Nu stiam cui sa ii cer acest lucru, pentru ca in biserica nu se afla niciun preot, nimeni care sa vanda lumanari. Erau doar doua doamne care se rugau.
Mi-am luat inima in dinti si m-am apropiat de una dintre ele si am intrebat-o daca stie cum putem sa ne inchinam si noi papucului Sfantului Efrem. Mare mi-a fost bucuria cand mi-a zis ca se duce ea sa caute pe cineva care sa ne ajute in acest sens. S-a intors in cateva minute si ne-a scos papucelul din altar. Am fost in culmea bucuriei! Ne-am apropiat si eu si sotul meu de racla cu acest papuc si ne-am inchinat cu dragoste si evlavie. Pe mine efectiv m-a podidit plansul. A fost un sentiment extraordinar, de parca m-as fi intalnit cu cineva foarte drag. 
In noiembrie 2013, aflandu-ne din nou intr-o delegatie prin tara, am trecut din nou pe la Manastirea Rameti si mare ne-a fost mirarea si bucuria cand am vazut ca si acolo fusese adus un papuc al Sfantului Efrem cel Nou, identic cu cel de la Biserica Studentilor din Cluj.
Ajutor la examen pentru fata noastra – februarie 2013
Sfantul Efrem cel Nou face minuni zi de zi si cu noi si il iubesc mult. Chiar ii ziceam sotului meu ca, desi de-a lungul timpului am avut evlavie la Maica Domnului, la Sfantul Nicolae, la Sfantul Nectarie, la Sfantul Fanurie, la Sfantul Ioan Rusul, parca pe niciunul nu l-am simtit ca pe Sfantul Efrem.
Pe Sfantul Efrem il simt ca pe unul de-al casei noastre, ca pe un prieten care e ceas de ceas cu noi. Ma  culc in gand cu el, ma trezesc in gand cu el, iar peste zi ma rog la el ori de cate ori am nevoie. Aceasta dragoste pentru Sfantul am incercat sa le-o insuflu si copiilor.
Fata noastra, Diana, era in prima ei sesiune. Ea este foarte credincioasa, dar avea cea mai mare evlavie la Sfantul Nicolae, care a si ajutat-o de nenumarate ori. De altfel, pana sa il cunosc pe Sfantul Efrem, si eu aveam evlavie mare la Sfantul Nicolae, l-am facut ocrotitorul casei noastre, al casniciei noastre ("intamplator" ne-am cununat chiar la o biserica avand hramul Sfantului Nicolae). Dupa ce l-am cunoscut pe Sfantul Efrem, m-am simtit mai apropiata de el, asa ca este primul caruia ii cer ajutorul. Apropos, bisericuta de la Cluj, unde se afla papucelul Sfantului Efrem, are de fapt hramul Sfantul Nicolae. Oricum, sunt sigura ca Sfintii conlucreaza pentru a ne veni noua in ajutor. De altfel, scrie si in cartea cu minuni ca Sfantul Efrem este unul dintre cei mai iubiti sfinti ai Maicii Domnului.  
Ei bine, sa revin la Diana. Intr-una din zile a avut un examen mai greu, la geometrie descriptiva. Cu o seara in urma o vad ca vine si imi cere acatistul Sfantului Efrem sa il citeasca, pentru a o ajuta la examen. M-am bucurat mult. Cu cateva zile inainte, eu ii dadusem un site "Ajutor pentru examene" sa citeasca diverse marturii ale unor studenti / elevi care au fost ajutati de Sfantul Efrem sau de alti Sfinti. Dimineata, inainte de a pleca la facultate, i-am dat cu ulei din candela pe frunte si pe maini.
Diana se rugase sa ii dea ceea ce stie ea mai bine la teorie si exact asa i-a picat. Iar la problema, cand nu mai stia sa faca, in timpul examenului s-a rugat la Sfantul si dintr-o data i s-au luminat toate si a facut bine. A luat nota 10 la acest examen greu, de care ii era foarte teama si la care sperase sa ia macar nota 5.
In timpul diminetii, atat eu, cat si ceilalti membri ai familiei ne-am rugat la Sfantul Efrem pentru a o ajuta pe Diana si slava Domnului ca asa a fost!
Cel mai mult m-am bucurat ca a inceput si Diana sa il indrageasca. Asta cred ca s-a intamplat intr-o seara, cand o durea foarte tare capul si nu i-a trecut decat dupa ce i-am dat cu ulei de la candela Sfantului.

Pelerinaj la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou - Nea Makri – Grecia – aprilie 2013
De la prietena mea, Monica, am aflat de un pelerinaj in Grecia, care, din fericire avea in program si Manastirea Sfantului Efrem cel Nou de la Nea Makri. Imediat ne-am inscris in pelerinaj, luand cu noi si copiii. Era tot ce imi puteam dori! Nu visasem sa ajung la Sfantul atat de repede, cu toate ca imi doream mult!
In toate aceste sase luni de cand il cunoscusem pe Sfantul Efrem si ma bucurasem de minunile sale, povestisem multor prietene despre el, asadar m-am gandit sa le spun si despre pelerinaj. M-am bucurat imens sa vad ca inca opt persoane s-au mai inscris in pelerinaj. Mare mi-a fost mirarea cand doamna de la agentie mi-a spus ca mie imi face cadou aceasta excursie, avand in vedere ca am inscris atatea persoane in pelerinaj. Mie nici prin cap nu imi trecuse ca daca inscriu cat mai multe persoane eu as putea beneficia de gratuitate, ci o facusem pur si simplu din dragoste pentru Sfantul Efrem, astfel incat cat mai multa lume sa se poata inchina moastelor sale.
Dar Sfantul meu drag, ca semn al dragostei sale, mi-a facut cadou acest pelerinaj. Nu am avut cuvinte sa ii multumesc!
Intreg pelerinajul a fost de vis!
Un lucru care iarasi mi s-a parut cu adevarat minunat a fost acela ca in data de 14 aprilie ne-am aflat exact la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou. Ce era, de fapt, in 14 aprilie? Ei bine, in data de 6 martie 2013, afland ca am doi polipi uterini care trebuiau operati, m-am apucat sa citesc din nou Acatistul Sfantului Efrem, timp de 40 de zile, rugandu-l sa ma ajute la operatia ce urma sa o fac dupa intoarecerea din pelerinaj si eventual, sa mai “topeasca” din acei polipi, care aveau 9 mm si respectiv 8 mm.
Cele 40 de zile de citit acatistul se incheiau exact pe 14 aprilie, astfel incat in ultima zi a rugaciunilor adresate Sfantului, eu ma aflam chiar la racla cu moastele sale.
Intalnirea cu Sfantul Efrem a fost foarte emotionanta pentru mine si nu o voi uita niciodata. N-as mai fi plecat de acolo. 
Am luat in sticlute ulei de la candela care arde la moastele Sfantului si de atunci m-am uns aproape zilnic pe corp, in special pe abdomen, in dreptul uterului.
Cand m-am operat, pe 28 mai, am simtit mult ajutor atat din partea Sfantului Efrem, cat si din partea Sfantului Ioan Rusul, al carui hram fusese cu o zi inainte la Biserica Polizu din curtea Spitalului Polizu. MINUNE: dupa operatie, doamna doctor mi-a spus ca mai exista doar unul din polipi, dar avea 5 mm. 
Dragul meu Sfant Efrem, in urma tuturor rugaciunilor catre el,” topise” polipii mei.
O alta minune petrecuta la intoarcerea din pelerinaj a fost aceea ca prietenul nostru Dan, sotul Cocai, care mi-a dat pentru prima data brosura despre Sfantul Efrem cel Nou, desi era fumator de peste 30 de ani, a reusit sa se lase de fumat. Si ei au mare evlavie la sfantul si s-au rugat, iar la intoarcerea din pelerinaj, au aflat despre un program de lasare de fumat in cadrul Spitalului de Pneumologie M. Nasta. Dan a urmat acest program si a reusit sa renunte la tigari.
Ajutor la examenul de capacitate pentru baiatul nostru – iulie 2013
Ca la orice examen important al copiilor mei, aveam emotii si pentru Andrei la examenul de capacitate. M-am rugat Sfantului Efrem, iar acesta i-a indreptat pasii exact catre liceul cel mai potrivit pentru el si l-a ajutat sa intre cu o nota destul de mare, 9,22.
Uleiul sfintit si alunitele mele – mai 2013 si martie-aprilie 2014
Aveam o alunita “agatatoare” pe pleoapa ochiului drept si ma cam deranja. Dupa intoarcerea din pelerinaj, am inceput sa o ung in fiecare zi cu ulei sfintit adus din Grecia si in vreo doua-trei saptamani s-a desprins singura si a cazut, si nici ca a mai aparut la loc.
In 2014 ungandu-ma tot cu ulei sfintit pe alte doua alunite “agatatoare” de pe corp, am obtinut acelasi rezultat: s-au uscat pur si simplu si au cazut. Unora poate li se pare o intamplare, dar eu stiu ca este o minune, deoarece am acele alunite de cand ma stiu si nu as fi crezut vreodata ca voi scapa de ele.
De asemenea, ori de cate ori ne doare capul, ne ungem cu ulei sfintit si ne trece. Totul sta in puterea credintei noastre si in dragostea Sfintilor fata de noi.

Ajutorul Sfantului Efrem cel Nou in obtinerea unor acte - 7 aprilie 2014
Sotul meu, mutandu-si domiciliul in Bucuresti si avand un autoturism inmatriculat in Pitesti, a fost nevoit sa transfere si acest autoturism la Sectia Financiara din Bucuresti. Pentru acest lucru avea nevoie de cartea de inmatriculare a autoturismului, dar, din pacate o pierduse. Pana sa ii scoata un duplicat, am fost totusi la Sectia Financiara din Pitesti pentru a se asigura ca nu are nicio amenda de platit (mentionez ca ii era teama ca are de platit o suma mare, deoarece, timp de aproape trei ani, fosta lui sotie a circulat cu masina fara Rovigneta, fara sa il anunte). In timp ce stateam la coada, ma rugam Sfantului Efrem cel Nou sa nu fie vreo amenda de achitat si multumim lui Dumnezeu, nu avea nimic de platit!
Mai mult decat atat, Sfantul Efrem, fara sa i-o cerem macar, ne-a ajutat cum nici nu asteptam. La un ghiseu de la Sectia Financiara Pitesti, o functionara ne-a inlesnit transferul autoturismului la Bucuresti, fara cartea de inmatriculare a autoturismului (document absolut necesar), scutindu-ne astfel de un drum in plus la Pitesti. Mentionez ca nici macar functionarei nu i-am cerut acest lucru si nu am “rasplatit-o” in vreun fel. A venit totul pur si simplu ca un dar de Sus.

Ajutorul Sfantului Efrem cel Nou pentru spovedanie si impartasanie – 11 aprilie 2014
Era vineri, inainte de Sambata Floriilor si ne doream tare mult sa ne spovedim sambata, iar apoi sa ne impartasim in Duminica Floriilor, deoarece de Paste nu prea aveam cum. Ne tot framantam cum sa facem, deoarece sotul meu lucra de Florii pana seara la ora 19. Degeaba ne-am fi spovedit sambata, ca nu aveam cand sa ne impartasim. Despre un liber obtinut de la serviciul lui sau despre un concediu de odihna nici nu putea fi vorba, deoarece sotul meu tocmai fusese in concediu medical care se incheia in acea zi de vineri. 
Am inceput sa citesc Acatistul Sfantului Efrem si sa ma rog sa faca el cum stie mai bine. Nu trec cateva minute si sotul meu este sunat de seful lui, care il anunta ca pentru ziua de Duminica Floriilor ii da liber. Nu imi venea sa cred! Asa ceva numai printr-o minune s-ar fi putut intampla! Inca o data mi-a fost clar cat de grabnic ajutator este Sfantul Efrem si cat de mult ne iubeste! 
Asadar, am reusit sa ne spovedim si impartasim asa cum ne-am dorit, slava Domnului!
In timpul cat a fost in concediu medical sotul meu, facandu-si analize la Spitalul Gerota, am intrat si la Paraclisul Sfantului Nectarie care se afla in spital. Am observat ca acolo nu se afla nicio icoana de-a Sfantului Efrem cel Nou, asa ca am cumparat una, plus doua acatiste de-ale Sfantului si le-am dus la paraclis. Speram ca astfel sa il fac cunoscut si oamenilor care intra acolo si au nevoie de ajutor. Mi-as fi dorit tare mult ca in dreptul icoanei sa arda permanent o candela, dar preotul nu era acolo, asa ca am lasat acatistele si icoana in incapere, lasand la latitudinea parintelui sa o aseze unde vrea si unde este loc. 
A doua zi am revenit la spital si am fost extrem de fericita cand am gasit icoana Sfantului Efrem asezata exact in dreptul unei candele care arde tot timpul. Sfantul mi-a indeplinit si aceasta dorinta.

Din nou in pelerinaj la Sfantul Efrem cel Nou – aprilie – mai 2014
Afland din nou despre un pelerinaj in Grecia, ne-am inscris din nou, pentru ca ne era tare dor de toti Sfintii nostri dragi: Sfantul Efrem cel Nou, Sfantul Nectarie, Sfantul Ioan Rusul, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Andrei, Sfantul Spiridon s.a. Vom merge in perioada 29 aprilie – 7 mai 2014.
Nu mai citisem demult Acatistul Sfantului Efrem cel Nou, asa ca am decis impreuna cu sotul meu sa il citim. “Intamplator” ne-am apucat de el in data de 27 martie. Cand am numarat 40 de zile, ca sa stiu cand se termina de citit acatistul, am fost cuprinsa de o bucurie imensa: a 40-a zi era exact data de 5 mai, ziua Sfantului Efrem!
Iar noi, pe 4 mai vom fi la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou, exact cu o zi inainte de hram, adica in seara privegherii.
In seara aceasta cand scriu, 26 aprilie 2014, simteam in urechea dreapta ceva ce ma deranja - ca si cand urechea mi-ar fi infundata. Dupa ce o zi intreaga m-a chinuit senzatia aceasta si mi-am zis ca trebuie neaparat sa ajung la doctor inainte de a pleca in pelerinaj, pentru a verifica ce este, mi-am zis sa imi dau totusi cu ulei sfintit de la Sfantul Efrem. Dupa ce m-am uns inauntrul si in afara urechii, senzatia aceea neplacuta s-a diminuat foarte mult, dandu-mi pace sa scriu toate aceste randuri despre minunile Sfantului Efrem cel Nou.
Inca ceva mai am de spus: tuturor cunostintelor carora le-am povestit despre Sfantul nostru drag si care au inceput sa aiba evlavie la el, Sfantul le-a venit in ajutor in vreun fel sau altul. Prietenei mele din Canada, Florentina, i-am trimis vreo doua carti cu minunile Sfantului si niste iconite. Mi-a spus apoi ca a simtit ajutorul Sfantului atat la un examen important pentru ea, cat si la serviciu. La randul ei, a dat cartea cu minuni unei prietene, care a ramas insarcinata si a fost convinsa ca acest lucru s-a intamplat tot cu ajutorul Sfantului.  
Nu am cuvinte sa multumesc Sfantului pentru toate bucuriile pe care ni le face, pentru dragostea ce o simtim din partea lui!
Slava lui Dumnezeu, intru Sfintii Sai!
Iuliana, Bucuresti – aprilie 2014

8 comentarii:

  1. Doamne ajuta! In primul rand vreau sa imi cer iertare de la Sfantul Mucenic Efrem pentru ca m am indoit ca el imi asculta rugaciunile. Ma rog din toata inima si cu lacrimi fierbinti sa mijloceasca pentru mine la bunul Dumnezeu sa pot fii ajuta in necazurile si durerile care mi au distrus sufletul. Indure te Doamne de mine pacatoasa! Bucura te, Sfinte Parinte Efrem mare facator de minuni!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceasta icoana a ajuns pe mana unor schismatici:
    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/01/o-icoana-sfantului-efrem-cel-nou-ajuns.html

    RăspundețiȘtergere
  3. La jumatatea primaverii am avut ocazia sa intalnesc o vecina care a trecut ca si mine prin odiseea sarcinilor pierdute si care mi a zis ca s-a rugat mult la Sf. Ierarh Nectarie si la Sf. Muc. Efrem cel Nou. Cu Sf. Nectarie am o legatura deosebita El fiind grabnic ajutatorul meu de cca 2ani, cand l am descoperit , insa de Sf. Muc Efrem stiam informatii putine. Dupa 2 saptamani am ajuns la biserica de la noi si am gasit icoana Sf Efrem pe care am cumparat-o . Dupa care la alte 2 sapt am aflat ca voi avea inca un copil. Insa teama mea cea mare era sa nu l pierd si pe acesta , asa cum i-am pierdut pe celalalti 4, asa ca ma rog neincetat acestor 2 mari Sfinti protectori ai familiei mele si sarcina decurge bine, sunt aproape la jumatatea ei! Le multumesc tuturor: Bunului Dumnezeu, Fecioarei Maria si Sfintilor mei dragi care mijlocesc la Domnul ca totul sa fie bine si sa aduc pe lume un copil sanatos! Le multumesc si pentru protectia oferita fetitei mele si noua!

    RăspundețiȘtergere
  4. La jumatatea primaverii am avut ocazia sa intalnesc o vecina care a trecut ca si mine prin odiseea sarcinilor pierdute si care mi a zis ca s-a rugat mult la Sf. Ierarh Nectarie si la Sf. Muc. Efrem cel Nou. Cu Sf. Nectarie am o legatura deosebita El fiind grabnic ajutatorul meu de cca 2ani, cand l am descoperit , insa de Sf. Muc Efrem stiam informatii putine. Dupa 2 saptamani am ajuns la biserica de la noi si am gasit icoana Sf Efrem pe care am cumparat-o . Dupa care la alte 2 sapt am aflat ca voi avea inca un copil. Insa teama mea cea mare era sa nu l pierd si pe acesta , asa cum i-am pierdut pe celalalti 4, asa ca ma rog neincetat acestor 2 mari Sfinti protectori ai familiei mele si sarcina decurge bine, sunt aproape la jumatatea ei! Le multumesc tuturor: Bunului Dumnezeu, Fecioarei Maria si Sfintilor mei dragi care mijlocesc la Domnul ca totul sa fie bine si sa aduc pe lume un copil sanatos! Le multumesc si pentru protectia oferita fetitei mele si noua!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu foarte mare intarziere, vreau sa depun si eu marturie despre minunile pe care Maica Domnului, Sfantul Nectarie, Sfantul Fanurie, Sfantul Spiridon, Preacuviosasa Parascheva, le-au facut pentru mine si familia mea ! Le multumesc din tot sufletul pentru tot ajutorul dat noua !
    Iar acum vreau sa va povestesc despre Sfantul Mucenic Fanurie pe care l-am cunoscut intr-o seara de ajun de Craciun , cand mama mea a facut un stop cardio-respirator. Am insotit-o la spital dar acolo nu mi-au dat voie sa raman cu ea la terapie intensiva asa ca am venit acasa si am inceput sa citesc acatistul Sfantului Fanurie. L-am rugat sa se roage Tatalui ceresc pentru mama mea.... si minunea s-a infaptuit.Mama si-a revenit!!! M-a ascultat in tot ce i-am cerut si am primit mai mult decat am stiut sa cer ! Rugati-va cu incredere si tot ce veti cere vi se va da !Cuvintele mele sunt sarace dar ma rog de iertare si multumesc bunului Dumnezeu , Maicii Sfinte si tuturor Sfintilor pentru tot, pentru incercari si pentru binecuvantari

    RăspundețiȘtergere
  6. Grabnic si Preaminunat ajutator este Sf Efrem, care i-a daruit sanatate fetitei mele, oprind o puternica febra. Mare ocrotitor al copiilor si mangaietor al parintilor! Slava Nascatoarei de Dumnezeu si dragului nostru rugator, Sf Nectarie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sfantul Efrem cel Nou m a ajutat sa duc o sarcina foarte dificila la bun termen. Multumesc Sfantului pentru minunea mea si recomand cu tottt sufletul tuturor femeilor insarcinate sau care doresc prunci sa daca acatistul Sfantului zilnic. Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  8. Sfantul Efrem cel Nou m a ajutat sa duc o sarcina foarte dificila la bun termen. Multumesc Sfantului pentru minunea mea si recomand cu tottt sufletul tuturor femeilor insarcinate sau care doresc prunci sa daca acatistul Sfantului zilnic. Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere