marți, 1 iulie 2014

Sfântul Efrem cel Nou, prietenul inimii mele

Autor: Oana, Bucureşti

Cât de grabnic ajutător putea să fie Sfântul Efrem cel Nou?! 

Îmi trecuse numele lui pe la ureche pe la sfârşitul anului 2013, iar apoi, citind o poveste cutremurătoare despre viaţă a şi maci a unei dragi persoane, am aflat mai multe căutând detalii pe internet, recunosc, nu foarte impresionată. Mai citisem despre minuni ale Sfinţilor. Cât de grabnic ajutător putea să fie Sfântul Efrem cel Nou?! 


Apoi, o perioadă, am uitat. Până într-o zi, când o altă persoană dragă, mă roagă să o pun în contact cu un doctor şi, rugându-mă la Maica Domnului, pentru sfat bun, primesc răspuns - Sfântul Efrem cel Nou. De data asta încep să cred că este ceva ce trebuie să iau în seamă şi recitesc aceleaşi detalii pe internet, însă de această dată, îmi lasă şi ecou. 

Mă hotărăsc, fără să stau prea mult pe gânduri, să-i citesc Acatistul şi încep să bat pangarele bisericilor, ca să-l găsesc. Greu! Dar când îl aflu, în sfârşit, printre alte sute de acatiste , inima îmi tresaltă ca, odinioară, la întâlnire… 

Am decis să citesc acatistul Sfântului Efrem cel Nou timp de un an

Realizez aproape instantaneu că legatura cu acest nou sfânt este ceva diferit. Acasă, cu cărticica în mână îmi amintesc de nenumărate exemple în care Sfântul se arătase aievea ori în vis şi mă gândeam cum nu pot să am eu aşa îndrăzneală, să cred că mi se va arăta şi mie! Mă decid să citesc Acatistul, aşa ca o arvună, pentru o perioadă de un an de zile. 

Aşa poate voi fi puţin mai vrednică să-mi asculte nevoia. Şi mă apuc: ianuarie 2014, seară de seară. Culcam copilul şi apoi citeam… 

Aveam probleme cu banii, nu că erau puţini, ci începeau să nu mai fie deloc, în condiţiile în care mă găseam în faţa unui credit bancar ce înghiţea tot venitul lunar. Şi, mai era şi un copil de crescut. Aveam un studio frumos, într-un condominiu deosebit, contractat prin împrumut şi pe care intenţionam să-l vindem de aproximativ un an de zile, scăzând preţul până la limita de jos a închiderii anticipate a contractului cu banca. Însă, nu era suficient pentru a găsi cumpărător. Doar o minune putea să mai schimbe situaţia. 

Îmi doream să ţin mereu candela aprinsă, la icoana Sfântului Efrem cel Nou

Uneori, după ce încheiam Acatistul, mintea îmi fugea la cum i-aş tine aprinsă mereu o candelă la icoană, de m-ar ajuta să depăşesc momentul financiar sufocant în care mă aflam. Apoi îmi reveneam spunându-mi că nu pot promite aşa ceva, căci locul disponibil pentru candelă era deja ocupat şi, în plus,  era pe un perete ce nu era tocmai la Răsărit. Mă rog, una peste alta, zilele treceau fără să le număr căci, nu-i aşa, aveam un an în faţă...

Sfântul ştie mai bine decât noi, care sunt nevoile noastre

Până într-o zi, cam după o săptămână, când a început să-mi sune telefonul şi să primesc oferte de cumpărare. Nu am făcut legătura, căci eu nu cerusem Sfântului să-mi găsească cumpărător. Ei, bine, el aşa a făcut şi mi-a trimis pe cel mai cald, mai blând şi bun om, cu care am legat o adevărată prietenie, uterior. Da, acest om a devenit proprietarul frumosului studio, iar inima mea a devenit atât de uşoară, ca un balon care-ţi scapă din mână şi se înalţă, înalţă… Am înţeles atunci cum “funcţionează“ Sfântul: "tu roagă-l că ştie el ce ai nevoie!". 

Icoana Sfântului şi-a găsit locul, pe peretele de la Răsărit

Acum, când scriu, mă uit la candela care luminează frumoasa lui icoană şi mă gândesc cum nu lasă lucrurile neterminate, căci a văzut regretul din sufletul meu. Din puţinii bani excedentari, am renovat bucătăria, am schimbat mobila şi, uite cum, s-a eliberat peretele de Răsărit unde i-am aşezat ICOANA, în faţa căreia continui să-I citesc Acatistul, aşa cum mi-am închipuit mai întâi...


Sfântul m-a vindecat de o afecţiune de piele căreia nu-i găseam leacul

Să mai spun că, având o problemă medicală necunoscută la nivelul tegumentului tălpilor (ce nu s-a vindecat ani de zile cu nimic), îmi vine ideea, inspirându-mă dintr-un exemplu menţionat în Acatist, să iau ulei de la candelă şi să masez? Ştiţi că m-a vindecat, nu? Da, aşa “funcţionează” Sfântul meu drag, eu îi citesc Acatistul, iar el trimite soluţii la neputinţele mele. Iar eu “îl spun” tuturor, pentru ca cercul nostru de prieteni să se facă cât mai larg şi cât mai multe inimi să tresalte ca, odinioară, la întâlnire. 

Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu